top of page
Zoeken
  • tureluurs

Ouders hebben het gedaan.

Deze blog schreef ik in 2013. Ik vind hem nog steeds actueel. Met wisselende golven gaat het in de media over de rol van ouders, en hun tekort schieten in de opvoeding. In 2013 vond toenmalig minister Plasterk dat ouders moeten “opvoeden met gezag”. In de media komen de meningen voorbij, over wat ouders zouden moeten doen om hun kroost goed op te voeden. Citaat uit een krant: “Uit liefde voor onze kinderen moeten we soms streng zijn, soms loslaten, soms consequent zijn, soms aandachtig luisteren. Soms moeten we straffen en soms moeten we toegeven dat we fout waren”.


Er zijn maar weinig adviseurs die zich verplaatsen in de positie van de ouder. Hoe kunnen ouders handen en voeten geven aan alle tips en opdrachten? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat de werkelijkheid gecompliceerd is. De manier waarop ouders opvoeden is onlosmakelijk verbonden met hoe ze zelf in het leven staan, hun overtuigingen over zichzelf, de ander en de wereld. Die overtuigingen zijn beïnvloed door cultuur, sociale klasse, scholing, familie-systeem, eigen hechting, genetische aanleg, etc.


Door alleen te noemen wat ouders “moeten” en niet stil te staan bij die gecompliceerde werkelijkheid, laat je ouders achter met gevoel “we doen het niet goed”, zonder handvatten om het anders te doen en zonder erkenning van hun ingewikkelde taak. 

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page